Τα βασικά σχετικά με τον αστρονομικό εξοπλισμό: Κιάλια (Μέρος 4)

Σε περίπτωση που θέλετε να ενημερώνεστε για αστρονομικά θέματα, κάντε like στην νέα facebook σελίδα  μου (κάντε κλικ στην λέξη σελίδα για να μεταφερθείτε στην νέα σελίδα μου) .

Το σημερινό μας θέμα είναι τα κιάλια.....

Αστρονομική παρατήρηση δεν γίνεται μόνο με τηλεσκόπιο, γίνεται και με κιάλια! Ναι όσο και να σας φαίνεται περίεργο ένα ζευγάρι κιάλια μπορεί να δει πάρα πολλά πράγματα στον νυχτερινό ουρανό. 

Είναι ιδιαίτερα φιλικά και προσιτά προς τον αρχάριο (αλλά και τον προχωρημένο) . Επίσης είναι και ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο εκμάθησης του ουρανού . Τα απλά κιάλια ξεκινούν από τα 100 – 150 ευρώ . 
Ένα τυπικό ζευγάρι 7x50
μάρκας Meade (https://www.bhphotovideo.com/)
Οι αριθμοί

Ας πάρουμε το 7x50  ως παράδειγμα.

7 – Ο πρώτος αριθμός πάντα μας ‘’λέει’’ την μεγέθυνση. Το συγκεκριμένο ζευγάρι μεγεθύνει 7 φορές . Δηλαδή μέσα από τα κιάλια τα αντικείμενα φαίνονται 7 φορές πιο κοντά (σε σχέση με το γυμνό μάτι) . 

50 – Ο δεύτερος αριθμός μας ‘’λέει’’ την διάμετρο των αντικειμενικών (μπροστινών) φακών σε χιλιοστά (mm). Δηλαδή ο κάθε αντικειμενικός (αυτού του ζευγαριού) έχει διάμετρο 50 mm .

Σε περίπτωση που δείτε πχ : 18-40x80 σημαίνει ότι τα κιάλια έχουν μεγέθυνση 18 έως 40 (και διάμετρο 80 mm) . Τα zoom κιάλια όπως λέγονται, δεν προτείνονται για αγορά (ειδικά τα φθηνά) .

Υπάρχουν όμως και άλλοι 3 σημαντικοί αριθμοί οι οποίοι ‘’συντροφεύουν’’ κάθε ζευγάρι .
 Αυτοί οι 3 αριθμοί είναι το Exit Pupil, το Eye Relief και το πεδίο .

Exit Pupil είναι η απόσταση όπου πρέπει να τοποθετηθεί το μάτι μας ώστε να βλέπει όλο το πεδίο.  Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός τόσο πιο άνετη παρατήρηση κάνουμε . Αν αυτός ο αριθμός είναι μικρός, θα πρέπει να ‘’κολλήσουμε’’ το μάτι μας πάνω στο κιάλια .

Eye Relief είναι ο λόγος 50/7 = 7.1 mm (στο δικό μας παράδειγμα – 7x50) . Η διάμετρος της κόρης του ματιού μας όπου φωτίζεται (από τα κιάλια) σε χιλιοστά. Όσο μεγαλώνει η ηλικία τόσο μεγαλώνει και η μέγιστη διάμετρος της κόρης του ματιού .  Ένας νέος μπορεί να ανοίξει την κόρη του περίπου έως 7mm, ενώ σε άτομα μεγαλύτερης  ηλικίας η μέγιστη διάμετρος είναι 5-6 mm .

Το πεδίο (σε μοίρες) μας ‘’λέει’’ πόσο ουρανό βλέπουμε . Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός τόσο μεγαλύτερο μέρος του ουρανού βλέπουμε . Για αρχάριους προτείνονται κιάλια με μεγάλο πεδίο, ώστε να είναι πιο εύκολα στην χρήση .
Σχεδιάγραμμα που δείχνει πως το φως περνά μέσα από τους 
αντικειμενικούς φακούς, στα πρίσματα, στο προσφθάλμιο και τελικά φτάνει στο μάτι μας
(https://www.irelandswildlife.com)

Επιστρώσεις, πρίσματα, τύποι κιαλιών .
Επίσης πάνω στα κιάλια συνήθως υπάρχει και κάτι σαν : BAK4 ή BK 7 . Αυτό είναι ο το γυαλί που χρησιμοποιήθηκε στα πρίσματα . Καλύτερα είναι τα BAK4 . 

Πέρα από τον τύπο γυαλιού τα κιάλια σας πιθανόν είναι να γράφουν Fully Multi- Coated Πλήρως Πολυεπιστρωμένα (FMC) ή Multi-Coated (MC) . Τα παραπάνω έχουν να κάνουν με της επιστρώσεις των κιαλιών . Οι επιστρώσεις (των αντικειμενικών φακών) αν είναι καλές εξασφαλίζουν μια εικόνα χωρίς ανακλάσεις.

Τα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, τα Porro κιάλια και τα Roof κιάλια, ο χωρισμός αυτό γίνεται με βάση του οπτικού τους σχεδιασμού . Για αστρονομική χρήση προτείνονται τα Porro διότι το φως ‘’ακουμπά’’ λιγότερες επιφάνειες .
Η διαδρομή του φωτός στα Roof και στα Porro κιάλια,στα Roof 
το φως ''χτυπά 4 επιφάνειες ενώ στα Porro 3. 
(http://stepandurnev.livejournal.com)

Αστρονομική Παρατήρηση
Με ένα τυπικό ζευγάρι 7x50 μπορείτε να δείτε πολλά περισσότερα σε σχέση με το γυμνό μάτι . Μπορείτε να δείτε τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα (οι οποίοι δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι), αστρικά σμήνη, νεφελώματα αλλά και τον γαλαξία της Ανδρομέδας . Βοηθάει επίσης να τα χρησιμοποιείται πάνω σε φωτογραφικό τρίποδο για να έχετε πιο σταθερές εικόνες . Το 
μόνο που χρειάζεστε για να τα βάλετε πάνω σε τρίποδο είναι ένας αντάπτορας L (γνωστός ως L bracket) .
Ένα ζευγάρι κιάλια πάνω σε απλό φωτογραφικό τρίποδο (https://www.sportsmansguide.com)

Μπορείτε να βρείτε στο Blog μου επίσης αρκετά άρθρα όπου αφορούν την παρατήρηση με κιάλια.  

Σε λίγο καιρό θα ανέβει άρθρο : ‘’Παρατηρώντας τον χειμερινό ουρανό με κιάλια και μικρό τηλεσκόπιο’’ όποτε μείνετε συντονισμένοι .


Για απορίες ή διορθώσεις στο προφίλ μου στο Facebook  ή στο email : mantheos77@gmail.com (κάντε κλικ στην λέξη Facebook για να μεταφερθείτε στο προφίλ μου).  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις