Παρατηρώντας τον καλοκαιρινό ουρανό στο βόρειο ημισφαίριο με κιάλια και μικρό τηλεσκόπιο

Στο κείμενο αυτό θα σας πω πως και που βρείτε και  να παρατηρήσετε μερικά από τα ‘’διαμάντια’’ που κρύβει ο καλοκαιρινός ουρανός στο βόρειο ημισφαίριο. Για όλους του αστερισμούς που αναφέρω θα υπάρχει επίσης χάρτης του αστερισμού από την IAU και το Sky and Telescope.

Σκορπιός (Scorpius)
Αρχικά θα ξεκινήσουμε με αντικείμενα σε ένα πολύ χαρακτηριστικό καλοκαιρινό αστερισμό, τον αστερισμό του Σκορπιού. Ο Σκορπιός έχει 2 υπέροχα και σχετικά λαμπρά αστρικά σμήνη το M6 και το M7 τα οποία μπορείτε να δείτε με ένα ζευγάρι κιάλια.


Τοξότης (Saggitarius)
Στον αστερισμό του τοξότη υπάρχουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα (κατά την δική μου άποψη) αναφέρομαι στο Μ8 (Νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας) και στο M20 (Τρισχιδές Νεφέλωμα) , τα οποία μπορείτε εύκολα να παρατηρήσετε με κιάλια ακόμα και από περιοχές με αρκετή φωτορύπανση. Ενώ αν βρεθείτε σε αρκετά σκοτεινό ουρανό αξίζει να ρίξετε μια ματιά και στα σφαιρωτά αστρικά σμήνη Μ22  και M54.


Λύρα (Lyra)
Φτάσαμε στον ‘’αγαπημένο’’ μου αστερισμό… Ένα αντικείμενο στην Λύρα που μπορούν να παρατηρήσουν όσοι χρησιμοποιούν τηλεσκόπιο ή πολύ μεγάλα κιάλια  είναι το πολύ γνωστό πλανητικό νεφέλωμα Μ57. Ένα ιδιαίτερο διπλό άστρο γνωστό ως Double Double βρίσκεται και αυτό στον αστερισμό της Λύρας είναι επίσης γνωστό ως ε Λύρας. Με ένα ζευγάρι κιάλια μπορείτε να δείτε 2 άστρα ενώ με ένα τηλεσκόπιο τουλάχιστον 4 ιντσών (με μεγέθυνση πάνω από 100x – 110x και άριστο seeing) μπορείτε να δείτε 4 άστρα  !

Κύκνος (Cygnus)
Από τον αστερισμό του Κύκνου θα σας προτείνω μόνο ένα αντικείμενο τον διπλό αστέρα Albireo, τον οποίο για να διαχωρίσετε θα χρειαστείτε ένα μικρό τηλεσκόπιο (πχ 70mm) και όχι πολύ υψηλή μεγέθυνση (δηλαδή 30x-50x).


Οι χάρτες είναι από εδώ: https://www.iau.org/public/themes/constellations/

Παρόλο που πριν την ανατολή βλέπουμε τον Ταύρο και  Ανδρομέδα  δεν είναι ακόμα η εποχή τους. Επίσης σε λίγους μήνες θα έχουμε στον πρωινό ουρανό τον πλανήτη Άρη. Επίσης από τον Ιούλιο και έπειτα θα είναι σε καλή θέση για παρατήρηση και ο πλανήτης Ουρανός.

( Θα γραφούν σε λίγο καιρό 2 άρθρα σχετικά με την παρατήρηση του Άρη και του Ουρανού).


Για απορίες ή διορθώσεις στο προφίλ μου στο Facebook (κάντε κλικ στην λέξη Facebook για να μεταφερθείτε στον προφίλ μου) ή στο email μου : mantheos77@gmail.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις