Τα βασικά σχετικά με τον αστρονομικό εξοπλισμό: Τηλεσκόπια (Οπτικοί Σωλήνες) (Μέρος 1)

Αυτός που ετοιμάζεται να αγοράσει κάποιο τηλεσκόπιο ή κάποιος που δέχτηκε ένα τηλεσκόπιο ως δώρο είναι λογικό να έχει κάποιες απορίες (τις οποίες θα προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτό το κείμενο) σχετικά με το τι είναι και πως δουλεύουν τα τηλεσκόπια.


Το κύρια χαρακτηριστικά των τηλεσκοπίων

Διάμετρος: Η διάμετρος του κύριου κατόπτρου ή  φακού. Συνήθως το μετράμε σε χιλιοστά ή ίντσες (1 ίντσα = 25. 4 χιλιοστά).

Εστιακή απόσταση (τηλεσκοπίου): Η απόσταση (συνήθως σε χιλιοστά) που διανύει το φως από την στιγμή που μπει στο τηλεσκόπιο μέχρι που φθάσει στο μάτι του παρατηρητή.

Εστιακός λόγος : Το πηλίκου της εστιακής απόστασης του τηλεσκοπίου (σε χιλιοστά) προς την διάμετρο, πχ 750/150= 5 δηλαδή ο εστιακός λόγος είναι f/5.


Ποιες και πόσες είναι οι βασικές κατηγορίες τηλεσκοπίων ;
Οι βασικές κατηγορίες τηλεσκοπίων είναι τρεις (3).

Τα διοπτρικά:  Χρησιμοποιούν φακούς για να συλλέξουν το φως.

Ένα απλό διοπτρικό 4 ιντσών (astroshop.eu)

Τα κατοπτρικά ή  Νευτώνειο:  Χρησιμοποιούν 2 κάτοπτρα (καθρέπτες), (το μεγάλο ονομάζεται κύριο και το μικρό δευτερεύον) για να συλλέξουν το φως, αντί φακών.
 
Ένα νευτώνειο 6 ιντσών
(NZ Telescopes Online Shop)

Τα Καταδιοπτρικά: Χρησιμοποιούν και αυτά κάτοπτρα (καθρέπτες), (το μεγάλο ονομάζεται κύριο και το μικρό δευτερεύον), αλλά δεν έχουν μόνο κάτοπτρα έχουν και ένα είδος διορθωτικής πλάκας.

Ένα (Maskutov) Cassegrain 5 ιντσών (First Light Optics).

Σας ευχαριστώ που φτάσατε μέχρι το τέλος, η σειρά
<< Τα βασικά σχετικά με τον αστρονομικό εξοπλισμός>> απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους παρατηρητές του ουρανού οι οποίοι έχουν απορίες και ψάχνουν τις απαντήσεις ή ψάχνουν γενικά tips και συμβουλές σχετικά με τον αστρονομικό εξοπλισμό.

Το email μου: mantheos77@gmail.com
Το προφίλ μου στο Facebook (κάντε κλικ στην φράση).



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις